Norra Vänern

I norra Vänern finns Vänerns största skärgårdsområde, Värmlandsskärgården. Dessutom finns mängder av vikar och Vänerns djupaste fjordar som ger många skyddade områden med spännande miljöer för paddlare. Från Borgvik i väster till Hult i öster finns 80 km skärgård värd att uppleva. Det finns mängder av alternativa paddelvägar där du kan skapa ditt eget äventyr och dina egna upplevelser i vår unika natur.

Kajakleder: I projektet ”Kajakleder i Norra Vänern” beskriver vi utvalda paddelleder med olika längd och svårighetsgrad. Hoppas du kan hitta något som lockar dig.
Läs eller ladda ner ledbeskrivningarna här.

Paddling på Vänern: Det kan vara utmanande att paddla på Vänern, tänk på säkerheten, läs här.

Nivågradering av leder: Vi har graderat lederna utifrån svårighetsgrad och gjort färgmarkeringar, läs här.

I fjordarna in till Borgvik och Liljedal kan du njuta av ett omväxlande landskap med vildmark, skogsklädda berg och stränder blandat med kulturbygder. Här finns också rester av Värmlands tidiga industrihistoria och i de grunda vassrika vikarna finns ett rikt fågelliv och möjlighet till spännande fiske.

I Segerstads, Hammarös och Arnöns skärgårdar, några av Vänerns vackraste skärgårdsområden, kan du som har lite mer erfarenhet av öppet vatten njuta till fullo av paddling mellan fina öar. Här kan du också njuta av sommaren med bad från klipphällar och sandstränder, hela tiden med utsikt ut mot den stora sjön. Det är lite speciellt att kunna se en horisontlinje vid en insjö.

I Karlstad kan du uppleva paddling i Klarälvens unika deltalandskap, stadsnära men samtidigt en unik vildmark med ett rikt fågel- och djurliv alldeles intill staden. Man kan lätt föreställa sig hur deltalandet kan ha sett ut innan staden byggdes. Naturreservatet Kaplansholmen i östra deltat visar hur en obebyggd ö i deltat såg ut.

Allemansrätten: När du vistas i naturen är det viktigt att du visar hänsyn, tack vare allemansrätten kan vi röra oss på områden som ägs av någon annan, grunden är inte störa, inte förstöra, läs en sammanfattning om Allemansrätten.

Naturskydd: Många av lederna passerar naturreservat, och det finns gott om fågelskyddsområden som du ska undvika, läs mer om naturskydd.

Fiske: Fiske med handredskap är fritt i Vänern, läs mer om fiske.